BREZA ČUVA DJECU I ŽENE, UKLANJA NEČISTE SILE I OLAKŠAVA POROĐAJ!

Podovi, zidovi i plafoni obavezno su se pravili od hrastovine – da bi dom i njegovi žitelji bili zaštićeniod nepovoljnih uticaja i povratili čovjekovu duhovnu snagu.

Hrast ispoljava iscjeljujuće osobine od devet sati uveče do tri sata iza ponoći, a ostatak vremena "spava" prikupljajući snagu. Uzmite u obzir da svako drvo ima vlastite magične osobine. U šumi se morate prilagoditi energiji drveta. Ne smijete bezobzirno odsjeći njegovu grančicu. Zagrlite stablo i zamolite drvo da vam promogne, a ono će, sasvim sigurno, tada podijeliti svoju energiju s vama.

Prema vjerovanjima, u njenom lišću krile su se duše mrtvih. Upravo zbog toga, naši preci nisu sadili brezu uz samu kuću, neko pored kapije. Obavezno su pored breze stavljali klupu kako bi uživali u njenoj ljepoti i razgovarali s njom. To je uvek unosilo mir u dušu. Breza je naročito blagonaklona prema djeci i ženama koje očekuju bebu. U stara vremena, žena pred porođajem obavezno se obraćala brezi, moleći je za lak porođaj i zdravo dijete. Metlom od brezovog pruća čistile su se "nečiste sile" iz ćoškova kuće. Energija breze je ženska. Ona uvećava žensku ljepotu i mladost.

To je drvo sa najjačom energijom. Hrast nije nimalo jednostavno drvo jer se dugo navikava na čovjekovo priststvo. Ali kada vas pusti pod svoje grane, više vas neće napuštati i pomagaće vam gdje god da se nalazite. Ovo je drvo takođe u stanju da prenosi informacije na daljinu. Upravo zbog toga su se u drevna vremena hramovi gradili u hrastovoj šumi.

Jela je drvo koje se suprostavlja zimi i ne spava, poklanjajući svoju energiju ljudima tokom cele godine. Međutim, ona nije previše darežljiva i daje tačno onoliko koliko vam je potrebno, ali zato to čini u sva četiri godišnja doba.

Njena energija ne deluje odmah, poput munje. Može proći i cijela sedmica prije nego što vi, jednog divnog ponedeljka, počnete osjećati delovanje njene pozitivne energije.


MAGIJA PITOMOG KESTENA

Stari narodi vjerovali su u mistične moći drveća i svako od njih imalo je neko svoje magično svojstvo. Ovog puta odbrali smo divlji kesten, jer on s jeseni daruje ljudima plodove od kojih mogu napraviti moćne zaštite i privući zdravlje i blagostanje u porodici. Kesten je solarno drvo, daje toplu energiju koja će vas čuvati u hladnim zimskim danima od svakog zla.

Smatraju ga drvetom nevinosti i čistote, a ljudima takođe daje snagu da se izbore s raznim životnim iskušenjima. Divlji kesten uklanja negativnu energiju i oslobađa, uništavam vampire, zle duhove i ostvaruje jak protok energije s kosmosom. Ispunjenje želje Za kesten postoje razna vjerovanja kada je riječ o njegovim magičnim moćima. Smatra se da će osobu pratiti sreća tokom cijele godine ako joj s proljeća padne na glavu cvijet kestena. Ukoliko čovjek nešto silno želi, treba da stane pod rascvetalo drvo kestena, zažmuri i tri puta naglas izgovori svoju želju. Vjeruje se da će se ona ispuniti u narednih godinu dana.

Prema nekim ruskim vjerovanjima, kada djevojka želi nekog mladića za sebe, treba da ga krišom dotakne cvijetom kestena.

Zeleni lekari

Za dobru sreću na putu, trebalo bi sa sobom nositi tri ploda drveta u džepu. Takođe, ako osoba želi da ozdravi, kada je mjesec u fazi rasta, treba da ispod kreveta stavi tri ploda kestena i naglas kaže: ”Bolest mi odnesi, zdravlje mi donesi!” Plodovi treba da stoje ispod kreveta sve dok bolesnik ne ozdravi.


VRSTE I ZAKONITOSTI MAGIJE

Prema etičkom predznaku, magija se obično dijeli na bijelu, sivu i crnu, iako neke, pretežno crnomagijske sekte, odbacuju ovu podjelu i izjednačavaju sve vrste magije.

Bijela magija je ona kojoj namjera nije pozlijediti ili na bilo koji način naškoditi te manipulirati drugim živim bićem. Zato se bijela magija obično usredotočuje na postizanje efekata poput sticanja uvida, znanja i duhovne mudrosti, na zaštitu i duhovno čišćenje i slično. S druge strane, crna magija isključivo je destruktivna i pokretana sebičnim motivima. Usredotočena je na postizanje osobnih probitaka, materijalnog bogatstva, manipulaciju tuđom slobodnom voljom, osvetu, napad te fizičko i psihičko ozljeđivanje protivnika. Najvažniji uslov koji određuje kakva je koja magija jest namjera s kojom magičar pristupa bacanju čini, a zatim i krajnji rezultat (je li se nekome naštetilo ili nije). Ako magičar, primjerice, namjerno odluči nekome naškoditi, tada je neupitno da se koristio crnom magijom, čak i ako je pritom koristio principe i rituale bijele magije. Siva magija, s druge strane, obično podrazumijeva magiju čiji je uticaj ispao štetan, no bez magičareve direktne namjere. Primjerice, neko može raditi na magiji za poboljšavanje vlastitog životnog prosperiteta, ne shvatajući da to možda podrazumijeva sebično uzimanje od drugih da bi se zadovoljilo vlastitu želju za napretkom i materijalnim bogatstvom.

Kako god bilo, većina ljudi koji vjeruju u realnost magijskoga djelovanja snažno obeshrabruje svakoga od upuštanja u crnomagijske prakse, jer vjeruju da će se svako zlo prouzrokovano drugima praktikantu crne magije obavezno vratiti natrag (najčešće trostruko). Ovaj princip neke crnomagijske sekte, dakako, poriču.

Mistična učenja

No, na koji način zapravo djeluje magija? Što kažu mistična i tajna učenja? Kako i čime se zapravo postiže magijski efekt?
Većina religija te ezoteričnih i mističnih učenja znaju za magiju i vjeruju u nju, iako se same magijske prakse među njima ekstremno razlikuju. Tako se govori o magiji židovske kabale, o magiji indijskih jogija, vještičjoj magiji, paganskoj magiji, voodoo magiji, neopaganskoj magiji, hermetizmu, sotonizmu, tantričkoj magiji i još zaista mnogim, mnogim drugim ezoteričnim učenjima. No, većina svjetskih vjerovanja i okultnih praksi koja uključuju magiju funkcioniraju zapravo prema istom osnovnom principu, prema istoj “zaumnoj” logici, iako se služe drugačijim objašnjenjima da bi ovaj princip predočili svojim praktikantima.

Načelo analogije

Iako sam rekao da većina mističnih i magijskih učenja djeluje prema istoj unutarnjoj logici, tu je unutarnju logiku možda najlakše izložiti onako kako je ona objašnjenja u tzv. hermetizmu, čisto radi jasnoće i sažetosti. A hermetizam svekoliku magiju objašnjava jednim kratkim mističnim postulatom koji glasi:
“Kako je gore, tako je i dolje. A kako je dolje, tako je i gore.”

Kada shvatite značenje ovog postulata, postat će vam jasan princip prema kojem se “događa” magija (tj. prema kojem se vjeruje da se magija događa). Ovaj postulat naziva se Zakonom Hermesa Trismegistosa (mitskog osnivača hermetizma), kao i Zakonom analogije. I upravo se o tome radi – o analogiji.

Pojam “gore” označava više, čovjeku nevidljive i nepoznate mistične sfere, ili pak univerzalnu razinu makrokozmosa. Pojam “dolje” označava sferu čovječjeg individualnog postojanja, ili sferu mikrokozmosa. A ono što nas Hermesov zakon podučava jest, parafrazirano – “Ono što se dogodi u mikrokosmosu, događa se i u makrokozmosu – i obratno. Ono što se učini u ljudskoj sferi, učinit će se i u mističnoj – i obratno. Ono što se dogodi na manjoj skali ljudske egzistencije, primijenit će se i na veliku, kozmičku skalu egzistencije.”

OD TIJESTA AMAJLIJE ZA ZAŠTITU KUĆE I PORODICE

So i brašno odlično su odbrambeno magijsko sredstvo, a pored toga emituju vibracije pozitivne energije.

U Rusiji postoji jedna ženska tajna koja se prenosi s koljena na koljeno. Riječ je o amajlijama koje se izrađuju od tijesta, a namijenjene su zaštiti doma i porodice. Još od malih nogu Ruskinje uče svoje ćerke ovoj vještini kako bi jednog dana napravile moćnu zaštitu za svoju porodicu.

Naime, još od davnina poznato je da hljeb i so imaju dobre vibracije koje i te kako mogu poslužiti u magijske svrhe. Postoje tradicionalne forme ovih amajlija, međutim, žena ne treba da sputava svoju kreativnost prilikom izrade, tako da figurice može ukrasiti perlicama, trakama, novčićima, nekim svetim drvcetom… Kako se pravi zaštitna amajlija od testa Po nekom nepisanom pravilu, ove amajlije uvijek se izrađuju u prijepodnevnim satima, kada je mjesec u fazi rasta.

Sastojci:
1 kg soli
1 kg brašna (meko)
voda (rafinirana)
jestiva boja za kolače

Priprema: umutite brašno so i vodu i zakuvajte tijesto malo tvrđe. Ukoliko se tijesto lijepi za prste, dodajte još malo brašna, a ako se “trga”, navlažite ruke vodom. Kako biste provjerili da li je smjesa dobra za modeliranje, napravite probnu kuglicu i stavite je na sto. Ako nakon nekoliko minuta kuglica ostane nepromijenjenog oblika, smjesa je taman kako treba! Prije nego što počnete oblikovati neku figuru, u tijesto možete dodati jestivu boju pa dobro izmijesiti. Ukoliko vam je lakše, možete četkicom nanijeti boju na figuricu. Budući da se većina figurica sastoji iz više dijelova, oblikujte svaki posebno, pa četkicu umočite u vodu i nanesite na dio figurice gdje želite da “nalijepite” određeni dio.

Gotove figurice poređajte u pleh i sušite u rerni na temperaturi od 50°C, tri do šest sati ili na vazduhu (sobna temperatura), dva do tri dana. Ako vam je ostao višak tijesta i želite rad da nastavite sutra, tijesto brzo umotajte u celofansku foliju i ostavite u frižideru. Osušene figurice treba prelakirati (lakom za drvo ili u spreju), kako bi se zaštitile od prašine i vlage.


 

 

www.zeljkodedic.com